VIDEO Combinerace Specials bij Zomerfeesten de Hoeve

Tijdens de zomerfeesten De Hoeve vonden de NK Combine Specials plaats.

Na 2,5 jaar voorbereidingen was het eindelijk zover: de Combinerace Specials stonden aan de start voor het NK Combineraces tijdens de zomerfeesten in de Hoeve. Het publiek dat was onder de indruk van deze nieuwe Combine klasse. Het was een machtig mooi evenement met stoere, bevlogen deelnemers. De nieuwe Special teams bestaan uit zowel oud deelnemers als nieuwe jonge teams. In 2019 zijn een aantal enthousiastelingen onder leiding van Harry ten Brummelhuis gestart met de bouw van 7 combines.

25 jaar Combine races

De historie van de Combineraces gaat al meer dan 25 jaar terug. De Combineraces worden ieder jaar georganiseerd door ‘de bende van 8’. In 1994 werd in De Hoeve een speciale commissie opgericht die zich bezig zou houden de mechanische spektakels tijdens de zomerfeesten van de Hoeve. De commissie kreeg de naam ‘de bende van 8’ en bestond, zoals de naam al doet vermoeden, uit 8 personen. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat er activiteiten worden georganiseerd die net iets anders en gewaagder zijn dan bij andere evenementen.

Tijdens het brainstormen over een alternatief voor de tractorcross werd het idee combinerace geboren. Besloten werd om tijdens de Zomerfeesten in St. Isidorushoeve in 1995 ook een dergelijke race te organiseren. Een 30-tal jongeren werd enthousiast gemaakt. Er werden 15 combines uit de Benelux landen geïmporteerd en vervolgens werd er een eenvoudig reglement met de nodige veiligheidsvoorzieningen opgesteld en de bouwers konden aan de slag.

Er werden buitenlandse rijders aangeschreven om ook in Nederland te komen racen. En zo kwam het dat er op de eerste zondag na Hemelvaart 1995 zeer veel mensen getuige waren van de eerste combinerace van Nederland. Er deden in totaal 17 deelnemers mee uit 5 landen. Na deze legendarische dag waren veel mensen enthousiast geworden en al snel werden er contacten gelegd met de motorclub in Mariënvelde. Deze groep mensen wilden ook wel een combinerace organiseren.

Anno 2022 is het combineracen uitgegroeid tot een heus Nederlands Kampioenschap en zijn er wedstrijden in St. Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde de Punt, Emmeloord en Afferden. Er zijn vandaag de dag ongeveer 50 rijders actief bezig met de sport. Ook komen er nog steeds rijders uit Luxemburg en Duitsland racen in ons mooie Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van Zomerfeesten de Hoeve

Kijk voor meer informatie op de website van Gasbij

Meer cultuur uit Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Sander Lagewaard, Matthijs Prins
Interview: Matthijs Prins
Montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet