VIDEO Cultuurmakers – de Hoksebargse midwinterhoornblazers

De “Hoksebargse midwinterhoornblazers” zijn een groep blazers die bovenal het blazen op de midwinterhoorn willen behouden voor het nageslacht.

Zondag 27 november was het weer de eerste zondag van de advent. Traditie is dat dan de midwinterhoorn weer klinkt. Bij de watermolen stonden de Haaksbergse midwinterhoorn blazers er klaar voor.

De “Hoksebargse midwinterhoornblazers” zijn een groep blazers die bovenal het blazen op de midwinterhoorn willen behouden voor het nageslacht. Ze zijn van mening dat het blazen deel uitmaakt van de cultuur van onze streek. Het buitengebied van Haaksbergen biedt een ruime keuze aan prachtige plekken, waar het geluid van de hoorns zich op een machtige manier kan voortplanten.

De midwinterhoorn is een lichtgebogen houten hoorn met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. De hoorn wordt meestal gemaakt van een berk, els of wilg. De hoorns worden ofwel aan elkaar gelijmd (droge hoorn) of in water gehangen, zodat de naden hermetisch worden afgesloten (natte hoorn). Aan de hoorn is een uitneembaar mondstuk bevestigd, de hap, dat gemaakt wordt van vlierhout.

Tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen (6 januari) worden demonstraties midwinterhoornblazen gegeven. Er zijn jaarlijks speciale wandeltochten waar op diverse plaatsen blazers staan opgesteld. Ze spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt. De uitdrukking in Twente voor het geluid is: n oaldn roop (=de oude roep).

In Twente wordt het midwinterhoornblazen georganiseerd door ruim dertig buurtschappen. Deze buurtschappen organiseren om beurten een jaarlijkse midwinterhoornwandeling. Ook de demonstraties (wedstrijden) worden jaarlijks door een andere buurtschap georganiseerd met als doel het promoten van het midwinterhoornblazen in Twente.

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van de Hoksebargse midwinterhoornblazers

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van de Cultuur Coalitie Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en interview: Christa Wensink
Montage: Matthijs Prins
Foto’s: Judith Nijlant
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet