VIDEO Cultuurmakers – Jolanda Bouwmeesters kiest voor de ultieme vrijheid

33 jaar was ze toen ze de liefde vond in Haaksbergen en prompt naar deze plaats verhuisde. Maar daar ging een Haags leven aan vooraf.

De inmiddels 54-jarige Jolanda is geboren en getogen in Den Haag. In Kijkduin om precies te zijn, dus was ze een strandmens in alle opzichten. ‘Ik heb op het strand geslapen en in Kijkduin gewerkt in het bekende restaurant Ketjes Mix aan de rand van de boulevard’. Al vroeg in haar jeugd had ze de ambitie om ‘iets bijzonders in haar leven te gaan doen’. De kunst- of de sportacademie, daar had ze haar zinnen op gezet. Haar ouders dachten daar anders over en vonden de kapperschool meer voor de hand liggen. Maar als het dan toch ‘anders’ moest gaf ze zelf de voorkeur aan een koksopleiding, die ze na de MAVO ging volgen aan de Haagse Francois Voitelschool. Niet dat ze die school zo dolgraag bezocht, ze zwierf liever door het centrum van Den Haag en probeerde het leren tot een minimum te beperken en te combineren met tekenen, het kunstzinnige in haar was in dat opzicht niet echt te dempen.

De kunst bleef trekken

Na het werk bij Ketjes Mix in Kijkduin trad ze in dienst bij een horeca groothandel, daarna ging ze werken bij een cateraar voor wie ze onder meer bij musea de horecafunctie heeft opgezet. Zo werd haar vakkennis van de koksschool, haar ambitie om hoe dan ook wat te bereiken in het leven en de kunstwereld gecombineerd. Want vooral de museumwereld inspireerde haar en bracht haar oorspronkelijke belangstelling voor kunst weer tot leven. ‘Vooral op het Haags Gemeentemuseum (ontworpen door Berlage) werd ik verliefd, er ging een wereld voor mij open’, kijkt ze nog steeds tevreden terug op die periode.

Haaksbergen

Het leven van Jolanda veranderde ingrijpend toen ze Ron uit Haaksbergen leerde kennen. In 2003 trouwde ze met deze Twentse Ron. Verhuisd en getrouwd dus. Op haar 41e jaar werd ze moeder van een zoon. ‘Haaksbergen was voor mij een warm bad, het was en is veel gemoedelijker en gastvrijer dan een grote stad als Den haag. Ik vergeet nooit meer, dat ik bij het boodschappen in een supermarkt het aanbod kreeg van een van de medewerkers om mij even te helpen met het inladen van de spullen in de auto.

Maar het maken van echte vriendschappen was aanvankelijk wel wat moeilijker, je wordt in het begin wel geconfronteerd met een zekere achterdocht. Want je bent wel een stadse, zoals ze dat hier noemen. En stads staat voor eigenwijs, beter weten en te mondain. Pas toen mijn zoon naar de kleuterschool ging en ik daardoor meer mensen ontmoette, ging het allemaal wat makkelijker. Kijk, ik ben in Den Haag uitgesproken multicultureel opgevoed, dus kijk wat minder bevoordeeld tegen andere culturen aan. Hier moeten mensen wat langer aan je wennen, krijg je eerst met een zekere mate van argwaan te maken’.

Terug naar de kunst

Haar man Ron stimuleerde haar om weer aan kunst te gaan denken. Ze ging tekenen en schilderen, waarbij ze zich vooral richtte op keramiek.

‘Eigenlijk een leven, dat ik veel liever leidde, iets creëren. Soms iets behoorlijk ingewikkelds, soms gewoon een paar bloemetjes. Dat zou ik overigens tegen elke kunstenaar willen zeggen: ‘doe wat je wilt, doe wat je leuk vindt, kies voor de ultieme vrijheid’. Ik ben erachter gekomen wat echt belangrijk is in het leven, wat er echt toe doet.

Kunstblik

Jolanda gaat met haar verbouwde busje (het ‘Kunstblik’) langs bij kunstenaars in Haaksbergen: ‘ik wil ze echt allemaal zien en spreken’.

Jolanda is voorlopig nog niet klaar met haar toer met het ‘Kunstblik’. Want Haaksbergen telt meer kunstenaars dan menigeen veronderstelt: ‘Kunstenaars leven vooral in hun eigen cocon in hun eigen atelier, het is belangrijk om naar buiten te komen. Ik ben ervan overtuigd, dat hier veel amateurs zijn, die de moeite waard zijn, die voor de Haaksbergse bevolking interessant zijn. Het is belangrijk om te weten welke energie er achter hun kunstuitingen zit, welke inspiratie zij ons kunnen bieden. Veel kunstenaars zijn te bescheiden, zoeken niet zo makkelijk de publiciteit. Juist die kunstenaars willen we een platform geven’.

Kijk voor meer informatie op de website van Beeldentuin Haaksbergen

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van de Cultuur Coalitie Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Video en montage: Constance van Wolferen
Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort