VIDEO Cultuurproeftuinen – Assink leerlingen verrijken Tenx9 met beeldende kunst

Leerlingen van het Assink Lyceum in Haaksbergen verrijken met beeldende kunstvormen de Tenx9 vertelling van verhalenverteller Léon Klazcynski.

Tenx9 tijdens de WAK Week

Luister tijdens de WAK Week naar verhalen en muziek tijdens Tenx9 in de Kappen. Om elkaar beter te begrijpen, is in 2011 in Ierland begonnen met ten by nine, oftewel Tenx9. Negen mensen, die ieder in tien minuten vertellen wat zij hebben meegemaakt. Dit concept is onder meer naar Nederland overgewaaid en wordt tijdens de WAK Week uitgevoerd in theater De Kappen.

Één van de verhalenvertellers is Léon Klazcynski. Hij vertelt over zijn vader, een Poolse soldaat, die na de oorlog noodgedwongen in Nederland moest blijven. Hij heeft dit verhaal ook verteld aan leerlingen op het Assink Lyceum in de les beeldende kunst van Menno Ouderkerk. Een aantal leerlingen wilden iets van dit verhaal uitbeelden en zijn aan de slag gegaan tijdens TOP tijd.

Luister en kijk ook mee op 23 november, naar het verhaal van Léon, geïllustreerd met beeldende kunstwerken die gemaakt zijn door leerlingen van het Assinklyceum. En luister ook naar verhalen van Ton, Remy, Jan, Eli, Jan, Jolanda en Noortje.

De verhalen worden afgewisseld met muziek van het Spölkwarteerke.

Over het Cultuurproeftuinen project

De kunst- en cultuursector heeft in de coronatijd grote klappen gekregen en is die nog lang niet te boven. Hoewel het al voor corona speelde heeft de afgelopen periode de urgentie vergroot dat de sector moet innoveren om in contact te blijven met bestaand en nieuw publiek.

Het verschil kan niet meer worden gemaakt door autonome organisaties – dat geldt ook voor de initiatiefnemers van dit project – maar in samenwerking met anderen. Hierop anticiperen we met het project ‘Cultuurproeftuinen’. We gaan onverwachte samenwerkingsverbanden aan die nieuwe producties opleveren met als doelen artistieke innovatie.

De deelnemende initiatieven en mensen nemen actief deel aan de proeftuinen, ze participeren in de totstandkoming van nieuwe kunst- en cultuuruitingen. Het Cultuurproeftuinen project speelt zich af in meerdere Twentse gemeenten. RTV Sternet doet verslag van de proeftuinen die in Haaksbergen uitgevoerd worden, met als doel om met de registraties nog meer initiatieven en mensen te bereiken en mee te laten doen aan steeds weer nieuwe proeftuinen.

Dit project wordt georganiseerd en ondersteund door onder meer de Cultuur Coalitie Haaksbergen, de organisatie van de WAK Week, de Haaksbergse Cultuurmakelaar en RTV Sternet.
Het wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel.

Kijk voor meer informatie op de website van Tenx9

Meer over cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s over Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Matthijs Prins
Interviews: Christa Wensink
Een productie van RTV Sternet