VIDEO Dag van de Witte Stok

Een op de drie mensen met een visuele beperking voelt zich onveilig bij het oversteken.

Op 15 oktober is de Internationale dag van de witte stok. Het thema van de dag in 2020 was ‘samen in het verkeer, oog voor elkaar’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen niet weten hoe mensen met een visuele beperking hun stok in het verkeer gebruiken. Een op de drie mensen met een visuele beperking voelt zich daardoor onveilig bij het oversteken.

Een blinde geleide stok is wit met rode ringen. Daarnaast kan de stok aan de onderkant een bol hebben die over de grond wordt bewogen om te voelen of er obstakels zijn of niet. Als degene met een visuele beperking wil oversteken zal hij proberen te luisteren of er verkeer aankomt of niet. Dan strekt hij de arm uit en houdt hij de stok recht naar beneden: het teken dat hij graag wil oversteken. Dan laat hij de arm zakken en steekt de stok schuin voor zich uit om over te steken.

Een opgeheven stok is dus het signaal aan medeweggebruikers dat iemand met een visuele beperking over wil steken. Hiermee wordt een zebrapad gecreëerd. Voor slechtziende mensen is dit een spannend moment: stoppen de verkeersdeelnemers of niet? Het zal helaas niet de eerste keer zijn dat mensen met een visuele beperking van de sokken worden gereden. Van de Nederlandse fietsers bijvoorbeeld herkent bijna 40 % dit oversteekgebaar niet.

In de verkeersregels staat dat bestuurders moeten stoppen voor de witte stok, maar dat gebeurt dus helaas niet altijd. Onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ vragen we daarom aandacht voor oversteken rond de Dag van de Witte Stok. Zodra u iemand ziet, die op deze manier wil oversteken dan STOPT u toch ook?

Kijk voor meer informatie op de websites van www.oogvereniging.nl en www.visio.org

Camera: Johnny Nasser
Interview: Christa Wensink
Montage: Matthijs Prins
Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet