VIDEO De restauratie van Spoorrijtuig NS 1820 komt op stoom

De werkzaamheden aan het bijna 100 jaar oude spoorrijtuig vorderen gestaag.

Al 5 jaar wordt er door enthousiaste vrijwilligers gewerkt aan de restauratie van Spoorrijtuig NS 1820. ‘Nog 2 jaar en dan hopen we dat ie op de rails staat’ aldus Gies Breukink. De kopwand is zo goed als klaar en heeft weer haar originele groene kleur gekregen. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk te behouden en wat vervangen moet worden wordt heel precies uitgemeten. Haaksbergen mag echt trots op de MBS en al haar vrijwilligers zijn.

Geschiedenis van de NS 1820

Spoorrijtuig NS 1820 is gebouwd in 1901 bij Beijnes in Haarlem en werd als BC 104 door de NCS (Nederlands Centraal Spoorwegmaatschappij) in dienst gesteld. Dit rijtuig is de laatst bestaande uit een serie van vijf stuks.

Het rijtuig beleefde in 1953 zijn laatste rit in de omgeving Haarlem. Hierna heeft het rijtuig dienst gedaan als slaapvertrek voor het schippersinternaat te Vreeswijk. Het rijtuig werd in 1989 door de MBS gered van de ondergang en gestald in de loods in Boekelo.

Na een uitgebreide inventarisatie is in augustus 2017 besloten om het rijtuig te gaan herstellen, een traject van jaren. Er kon gestart worden na een gift van mensen uit de ploeg, die er nog steeds elke donderdag aan werkt in de werkplaats te Haaksbergen. Er is inmiddels genoeg eikenhout aangeschaft om de constructie van het rijtuig te vernieuwen.

Over Museum Buurtspoorweg

De Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo (gemeente Enschede). De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht en verkreeg op 23 juni 1989 als eerste spoorwegmaatschappij naast de Nederlandse Spoorwegen, een vervoersconcessie voor het baanvak Haaksbergen – Boekelo.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Buurtspoorweg

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en interview: Christa Wensink
Montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet