VIDEO Film over april/meistakingen

‘Er hoeft er maar één te beginnen’ is de titel van de film die Rinus Morsink heeft gemaakt, zodat deze belangrijke historie aandacht krijgt.

Regisseur Rinus Morsink van Theatergroep Barst heeft een educatieve film gemaakt in het kader van de herdenking: ‘Er hoeft er maar één te beginnen…’. De rollen in de speelfilm worden vrijwel allemaal door acteurs en actrices van Theatergroep Barst gespeeld.

Het verhaal
In het verhaal wordt een groep kinderen door de historie geleid door hun meester (Rinze Poelstra) via op waarheid gebaseerde gebeurtenissen. De film begint met een ruzietje tussen een paar kinderen dat hoog dreigt op te lopen bij het monument (achter het station) in Hengelo. De verbinding wordt dan gelegd met de tekst die op het monument ter nagedachtenis aan gevallenen van de ‘april/mei staking 1943’ staat, door aan te geven: ‘Er hoeft er maar één te beginnen…’.

De April-meistakingen begon op donderdag 29 april 1943 bij machinefabriek Stork in Hengelo. Drieduizend werknemers staakten, omdat de Duitsers Nederlandse oud-militairen krijgsgevangen wilden maken en te werk wilden stellen. In de dagen na 29 april breidde de staking zich als een olievlek uit over Nederland. Honderdduizenden arbeiders staakten mee. Met gevaar voor eigen leven, want de Duitsers pikten de staking niet. Er zijn tientallen mensen geëxecuteerd en uiteindelijk vielen er zeker 175 doden en honderden gewonden.

Waar de Februaristaking in 1941 bij veel mensen op z’n minst een belletje doet rinkelen, is de kennis over de April-meistakingen veel kleiner. Dat moet veranderen, vindt onder andere de stichting Herdenking April-meistakingen 1943. Daarom wordt dit jaar, 80 jaar na dato, groot ingezet op het herdenken van wat een belangrijk moment in de oorlog bleek te zijn.

In samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen wordt de film vertoond in De Kappen op 21 mei 2023.
Aanvang: 15.00 uur met inleiding door de maker Rinus Morsink.
Geschikt voor kinderen vanaf groep 7 met hun ouders en volwassenen.
Na afloop mogelijkheid tot napraten.

Kijk voor meer informatie op de website over de Tweede Wereldoorlog

Kijk voor meer informatie op de website van de Historische Kring

Kijk voor meer informatie op de website van de Kappen

Meer Cultuur uit Haaksbergen

Meer Video’s uit Haaksbergen

Volg het Nieuws uit Haaksbergen