VIDEO Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding

De Tweede Wereldoorlog was een verschrikkelijke tijd.

De Tweede Wereldoorlog 1940-1945 was een verschrikkelijke tijd. Vijf jaren waarin ons de vrijheid werd afgenomen en waarin mensen tot barbaarse wezens konden worden. Daarom houdt de oorlog ons nog altijd bezig.

In het afgelopen jaar zou de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen groots worden herdacht met een veelheid activiteiten. In theater ‘De Kappen’ zou daarom ook een bijzondere voorstelling zijn met herinneringen aan die tijd. Ten gevolge van de corona pandemie kon dat toen en ook dit jaar helaas geen doorgang vinden.

Daarom presenteren de Historische Kring Haaksbergen, KBO afd. Haaksbergen en de Wittemgroep-KBO in samenwerking met RTV Sternet op woensdag 5 mei om 19.00 uur op het YouTube kanaal van RTV Sternet Haaksbergen de videostream uitzending ‘Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding’. Zij hebben een informatief programma van een uur samengesteld met berichten over die verschrikkingen maar ook hoe wij tenslotte weer werden bevrijd.

Lies Oortman-Lepping, Herman Waanders en Antoon Leferink vertellen over hun persoonlijke ervaringen van die tijd in Haaksbergen. Henri Achterberg en Léon Klaczynski vertellen indringende verhalen van hun vaders als verzetsman en als Pools militair.

De bevrijding van Haaksbergen en Twente wordt in beeld gebracht aan de hand van fotomateriaal en filmbeelden gemaakt aan het einde maart 1945 en begin april 1945 tijdens de opmars van de geallieerde Engelse, Canadese en Poolse legers.

Tenslotte is Harry Maathuis gespreksleider van een discussie over de lessen we kunnen trekken uit die tijd. Deelnemers zijn aan de gesprekstafel zijn Bennie Waanders, Léon Klaczynski en Henri Achterberg.

Een productie van RTV Sternet