VIDEO Herdenkingsteen Ploddenfabriek Frankenhuis geplaatst

Peter Bos en Jan Goorhuis waren aanwezig bij de onthulling.

Haaksbergen heeft een rijke historie met de textielindustrie. De eerste stoommachine voor de textielindustrie kwam in 1859 in Haaksbergen. De industriële revolutie veranderde het aanzicht van het dorp en zijn agrarische omgeving. Grote fabriekscomplexen werden neergezet met een grote en ook hoogwaardige productie.

Deze bedrijfstak droeg er ook toe bij dat Haaksbergen in 1884 werd aangesloten op het landelijke spoorwegnet. Geografisch lag Haaksbergen gunstig omdat er voor de Twentse industrie een spoorverbinding nodig was naar het Ruhrgebied. Toen in 1898 de fabriek van Jordaan aan de Enschedesestraat (in het dorp) afbrandde, werd er snel een nieuwe fabriek gebouwd. Uiteraard kwam die te staan bij het spoorwegemplacement. Bij het spoor had Simon Frankenhuis met zijn ploddenfabriek (verwerken van katoenafval) in 1885 een magazijn gebouwd.

De textielfabriek van Frankenhuis is er al jaren niet meer aan de rand van het centrum van Haaksbergen. Vanaf 2010 is Jan Goorhuis, als initiatienemer van de oude Monumentenraad, bezig om een herdenkingsmonument te realiseren. Zo is er een stukje geschiedenis te zien in een vorm van een gemetseld bankje.

Nu is ook de eerste steen op het terrein van het voormalige ‘Ploddenfabriek Frankenhuis’ weer opnieuw ingemetseld. Peter Bos, vroegere direkteur van Frankenhuis (nu Texperium) en Jan Goorhuis waren aanwezig bij de onthulling.

Camera en interview: Wim Bouwmeester
Montage: Matthijs Prins
Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet