Het jachtseizoen is geopend

door Judith Nijlant

De stieren in het Witteveen laten er geen gras over groeien

We staan in het midden van de ingang van het Witteveen in Buurse. Wat gaan we doen? Gaan we door het linker of rechter hek? Samen met mijn zoontje Bram gluren wij door de struiken of wij de Schotse Hooglanders ergens kunnen zien. Links, nee, rechts, nee…of toch? Nog beter kijken en warempel ik zie in de verte een Hooglander kalf staan. We lopen samen door het rechter hek en vervolgen onze weg over het kronkelpad. Al sinds de oorlog heet dit het “smokkelpad”. We moeten goed opletten want de wortels van de bomen liggen open over het pad en de Hooglander poep ligt ruim verdeeld. Ik loop voorop, Bram achter mij aan die mijn commando’s opvolgt. Nu naar links en nu naar rechts, spring. Ha, ha, ha, we hebben de grootste lol!

Honger
Oké, sssttttt…. zachtjes lopen. Wederom kijkend door het dichtbegroeide pad. Ja, ik zie één, twee, drie, och jeetje tien grote Schotse Hooglanders. Ze staan allemaal om een koe heen! De koe loopt rustig verder en de 3 stieren, ja, 3 grote stieren, lopen met haar mee. Snuffelend en flemend aan haar achterwerk. Terwijl de hitsige kudde iets verder loopt, staat er midden op het pad een koe rustig te dutten. Het maakt haar niet uit wat er om haar heen gebeurt. Af en toe komt er een klein geluidje uit de koe. Midden in het veld staat haar kalf en deze loopt rustig al loeiend naar haar toe. Honger, honger! De laatste passen gaan wat sneller en hij of zij duikt onder de koe op zoek naar de uier. Mmmm dat is lekker!


De kudde hitsige stieren wandelen nu over het veld nog steeds achter de koe aan. Eén kalf voelt zich zo stoer dat hij achter op een stier springt. Zijn hoofd komt net boven de staart van de stier uit. We moeten hier om lachen. Dit heen en weer geloop, paringsdans, versieren of hoe het ook heet, gaat nog een tijd zo door.

Pootjebaden
We pakken onze spullen en lopen weer over het “smokkelpad” terug naar het begin. En weer roep ik naar Bram: “links poep, rechts poep”. We lopen samen het andere hek door en wandelen naar achteren, waar een meertje ligt. Daar staan de andere dames met hun kalveren. Heerlijk zijn ze aan het knabbelen van het gras, heide en boompjes. Bram gaat op het bankje zitten en ik schiet her en der foto’s en ik maak filmpjes. Gelukkig heb ik mijn grote telelens bij mij en zoomt de filmcamera goed in, want een Schotse Hooglander met kalf gaan heerlijk pootjebaden in het meertje. Wat een verschil tussen het ene stuk Witteveen waar het jachtseizoen is geopend en het andere stuk Witteveen waar de rust en ontspanning overheerst.

De zon is ondergegaan en het begint te schemeren. Tsjonge wat wordt het snel donker. We pakken onze tassen in en lopen richting het hek. De zaklantaarn van de telefoon moet aan om goed te kunnen kijken waar we lopen. Wat hebben wij weer genoten van deze natuurbelevenis.

Wikipedia
De Schotse Hooglander is het oorspronkelijke rund van de westelijke Hooglanden van Schotland en de Hebriden. Er vond geen inkruising plaats met andere runderrassen. In 1885 werd het eerste stamboek opgericht.

Kenmerken
Tot 1849 waren de meeste Schotse Hooglanders zwart van kleur. Het verhaal gaat dat in de jaren 1840 koningin Victoria een bezoek bracht aan de Schotse Hooglanden en toen haar voorkeur uitsprak voor de rode dieren. Ze vond deze simpelweg mooier. Ze gaf het bevel om meer rode Hooglanders te fokken. Naast zwarte en rode komen er ook blonde varianten voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. De schofthoogte is respectievelijk 125 en 115 cm.
Schotse Hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijduitstaande, naar boven gerichte hoorns, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Grazers
Dit runderras is o.a. dankzij hun dikke vacht geschikt om jaarrond als grote grazer te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief, maar bij een onverwachte confrontatie wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen.

Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/witte-veen

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Twente Natuurmonumenten

Meer cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws in Haaksbergen