VIDEO Jeu de Boulesbaan Het Saalmerink

Bij Het Saalmerink is een aantal Jeu de Boulesbanen aangelegd.

Op de banen bij Het Saalmerink aan de Klaashuisstraat 9 wordt wekelijks gespeeld, op woensdagmiddagen en zondagochtenden.

Petanque, de meest gangbare variant van het spel Jeu de Boules, is door de vergrijzing een sport in opkomst. Want vooral senioren voelen zich tot de sport aangetrokken. Het spel is vrij eenvoudig en kan tot op hoge leeftijd worden gespeeld. Bovendien is bewegen goed voor iedereen. Kortom, een leuke buitenactiviteit.

Petanque vindt zijn oorprong bij de oude Grieken. Bij hen was petanque een krachtspel. De Romeinen hebben dit omgevormd tot een behendigheidsspel, ongeveer in de vorm zoals we die nu nog kennen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het heel populair in Frankrijk. Later won het spel ook aan populariteit in andere landen.

Er zijn in Nederland veel Jeu de Boulesspelers, waarvan er ruim 17 duizend aangsloten zijn bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Deze werd opgericht in 1972. Nederland telt 203 verenigingen die zich officieel hebben aangemeld, maar er wordt buiten de bond om ook veel gespeeld. Door het heel Nederland worden toernooien georganiseerd.

Bekijk meer video’s over Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Matthijs Prins
Tekst Hans Dekker

Een productie van RTV Sternet