VIDEO KappeNow: Aniek ter Mors, Larissa en Lieke van HKV De Keiensleppers en Jolanda Bouwmeesters

In deze aflevering van KappeNow komen de volgende onderwerpen in beeld: Aniek ter Morst vertelt over kleindiervereniging Nut & Sport, Larissa en Lieke spreken over het fenomeen “dansmarietjes” en Jolanda Bouwmeesters bespreekt haar ervaringen met haatberichten op social media.

Kleindiervereniging Nut & Sport

Kleindiervereniging Nut & Sport heeft een lustrum te vieren. Aniek ter Mors vertelt vol enthousiasme over haar grote passie: de Vlaamse reus. En waarom ze het fijn vindt om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Dansmarietjes van HKV de Keiensleppers

Dansgarde wordt een groep dansmariekes genoemd als onderdeel van de carnavalsvereniging “De Keiensleppers”. Een groep van 6 meiden (net uitgebreid van drie naar zes!) vanaf 11 jaar, die mars- en showdans laten zien op feesten en partijen tijdens de carnavalsperiode. Maar ook deelnemen aan wedstrijden zoals afgelopen 7 januari in de buurt van Doetinchem, waar de dansgarde van Lieke en Larissa voor de eerste keer deelnam aan een wedstrijd. Er is geen maximale leeftijd om dansmarieke te kunnen blijven. De “meiden” geven zelf aan wanneer ze het mooi genoeg gevonden hebben of er vanwege studie geen tijd meer voor hebben. Kleding wordt geleverd door de vereniging, voor sommige gelegenheden (waar een nieuwe outfit voor nodig is) passen de meiden (of hun ouders) zelf iets bij. En soms moeten er nieuwe laarzen aangeschaft worden. Binnenkort wordt het 55-jarig bestaan van HKV de Keiensleppers gevierd, want een lustrum vindt altijd plaats om de elf jaar.

Internet beledigingen

Jolanda Bouwmeesters vertelt over haar vervelende ervaringen met internet beledigingen. Zelf ernstig ziek en onder behandeling van zowel het medische als het alternatieve circuit deelt ze haar ervaringen op internet en dat valt niet altijd in goede aarde. “Sommige mensen menen er dan iets van te moeten vinden, terwijl ze je niet eens kennen. Het is soms erg intimiderend wat ze menen te moeten schrijven op internet. Meestal gaat het om mensen zonder herkenbaar profiel (soms een hondekop als profielfoto). Ik ben er niet zo gauw van onder de indruk, maar stel wel vast, dat het doorgaans grof, beledigend en niet op feiten gebaseerd is. Ik kan mij voorstellen dat andere mensen hier wel last van zouden kunnen hebben. Zin om in discussie te gaan heb ik niet, het gaat meestal om mensen, die geen behoefte hebben om de feiten te kennen en geen behoefte hebben om zich te willen verdiepen in mijn verhaal en/of ervaringen. Aangifte doen, ik vind dat niet zo zinvol en waarom zou ik het justitiesysteem ermee belasten, terwijl men belangrijker zaken aan het hoofd heeft. Maar het neemt niet weg, dat het allemaal wel intimiderend is, zeker als je daar niet zo goed tegen zou kunnen. Laten dit soort mensen eens goed nadenken welke schade ze aan kunnen richten”.

Kijk alle afleveringen van KappeNow

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van de stichting Art4More

Kijk voor meer informatie op de website van kleindiervereniging Nut & Sport

Kijk voor meer informatie op de website van HKV de Keiensleppers

Meer over cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Aan deze opname werkten mee:
Jolanda Bouwmeesters, Mika Bossink, Erik Loman, Leroy Lubbers, Noah den Ouden, Finn Pleiter, Ton van Rijswijk, Britt van Viegen
Eindredactie: Michel van der Voort
KappeNow is een productie van RTV Sternet