VIDEO Kunstblik – Dinant en Henriëtte Bannink

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Dinant en Henriëtte Bannink.

Dit actieve echtpaar heeft aan hobby’s geen gebrek! Ze timmeren, schilderen, beeldhouwen en kletsen er lustig op los. Dinant heeft zelfs een echte midwinterhoorn gemaakt. Hij moet nog wat oefenen om er een mooie toon uit te krijgen, maar de hoorn geeft een best geluid!

De Plaggenmeijers

De grootste gezamenlijke passie van beiden is onbetwist het folkloristisch dansen bij dansgroep ‘de plaggenmeijers’. En daar wilden wij natuurlijk alles over weten. Want hoe zit het nou precies met die knipmuts en waar laat je je mobieltje?

De Folkloristische Dansgroep De Plaggenmeijers is gevestigd in Rekken. Doel van de dansgroep is het in ere houden en bewaren van de traditionele muziek en dans uit de streek. Het repertoire omvat allerlei walsen, polka’s en reidansen. Muzikale begeleiding bestaat uit accordeons en harmonica’s. De meest bekende dansen zijn de Veleta, Spaanse wals, Driekusman, Pot met bonen en Mooder kiek. ‘We hebben wel 30 verschillende dansen’, vertelt Henriette, ‘ach, er is overigens een bepaalde herhaling van passen, soms is de volgorde even wat anders, maar als je de muziek hoort, weet je het wel weer’ En maak je eens een fout en draai je de andere kant om dan de groep, nou ja, dan maak je eens een fout, ook niet erg’.

Henriette Bannink is zonder meer bereid om uitvoerig uit te leggen hoe haar danskleding ‘in elkaar zit’. Het blijkt best ingewikkeld, want ze moet ‘laag voor laag’ toelichten tot en met de ‘lange onderboek’ toe. Ze vertelt over een schootjak, over de lange split, over de norszak (waarin allerlei spulletjes worden opgeborgen zoals armbanden, horloges en ja, eventueel kan het mobieltje er ook in, maar dat kan ook nog een plaatsje krijgen in de picknickmand, die ze altijd bij zich hebben als ze naar een optreden gaan).

Wil je na het zien van de video ook op klompen gaan dansen? Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom bij De Plaggenmeijers.

De midwinterhoorn

Dinant is van zijn vak timmerman en weet daardoor wat beter hoe hij een midwinterhoorn moet maken. De rand moet 8-10 mm dik zijn en het materiaal bij voorkeur berken- of wilgenhout, droog hout. ‘Ik ben nog maar kort geleden begonnen met het maken van zo’n hoorn’, zegt hij, ‘helemaal op de juiste toon heb ik hem nog niet. Ik ben lid van de midwinterhoorngroep Eibergen, daar heb ik eerst een cursus gevolgd. Er zijn overigens ook wel natte hoorns, die worden weer van ander hout gemaakt en die moeten ook nat blijven.

Kijk voor meer informatie op de website van de Plaggenmeijers

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Kijk meer video’s van Kunstblik

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Interview: Jolanda Bouwmeesters en Erik Loman
Montage: Jolanda Bouwmeesters
Tekst: Jolanda Bouwmeesters en Ton van Rijswijk
Foto’s: Conan Street Photography
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet