
De lokale omroepen in Nederland staan voor een belangrijke verandering door de komende nieuwe mediawet. De overheid wil de circa 300 lokale omroepen bundelen tot 80 streekomroepen. De omroepen in Zuidwest Twente willen samen één van die streekomroepen worden.
Anke Jonathans en Koen Schukkink vormen samen de hoofdredactie van Borne Boeit, de lokale omroep voor de gemeente Borne. Anke en Koen zijn te gast bij KappeNow omdat de lokale omroepen van Borne, Haaksbergen, Hof van Twente, Hellendoorn en Rijssen-Holten samen een streekomroep willen vormen.
De bundeling in streekomroepen is bedoeld als oplossing voor de verslechterende lokale journalistiek. Het idee is dat grotere streekomroepen efficiënter kunnen werken en een professionaliseringsslag kunnen maken.
Echter, in Twente heerst bezorgdheid. De regio is in de plannen aangemerkt als één grote streek met maar liefst 600.000 inwoners, terwijl de gemiddelde streekomroep in de nieuwe opzet maximaal 150.000 inwoners bedient. Anke en Koen vrezen dat een dergelijke mega-streekomroep de focus zal verliezen op de kleinere gemeentes en dat de lokale nieuwsvoorziening in de haarvaten van dorpen als Borne en Haaksbergen zal verdwijnen. “Die verschraling van de journalistiek speelt zich juist af in kleinere plaatsen zoals Borne en Haaksbergen,” aldus Koen.
Als alternatief hebben de lokale omroepen van Borne, Haaksbergen, Hof van Twente, Hellendoorn en Rijssen-Holten het initiatief genomen om gezamenlijk een eigen streekomroep te vormen, waarbij de lokale redacties behouden blijven. Zij pleiten ervoor dat Twente wordt opgesplitst in meerdere, kleinere streken.
Een bijkomend voordeel van deze opsplitsing is de financiering. De toekomstige financiering van de omroepen zal centraal vanuit Den Haag geregeld worden per streek. Een opdeling van Twente zou zodoende kunnen leiden tot een aanzienlijk grotere financiële impuls voor de lokale journalistiek in de verschillende gemeentes en ook voor Twente als geheel.
Anke en Koen benadrukken de diversiteit binnen Twente, met grote verschillen tussen steden, dorpen en culturele achtergronden. Deze diversiteit zou volgens hen onvoldoende tot zijn recht komen binnen één grote streekomroep. Ook zou een grote streekomroep voor heel Twente te veel op het nieuws uit de grotere steden gericht zijn – een terrein waar de regionale omroep RTV Oost reeds actief is – waardoor het nieuws uit de kleinere gemeemten niet aan bod komt.
De lokale omroepen in Zuidwest Twente hopen de relevante partijen te overtuigen van de noodzaak tot een herziening van de plannen om zo de lokale journalistiek in de streek te waarborgen en zelfs te versterken.