VIDEO Nieuwe locatie Uitvaartcentrum Startman

Startman beschikt over een unieke afscheidslocatie.

Erve Harink

De familie Startman woont er al bijna 2 jaar. In de prachtige authentieke boerderij (onder monumentenzorg) op nummer 250, waar het welkomstbord aan de Eibergsestraat nog altijd de tekst “Erve Harink” toont. Want de oorsprong van deze locatie (voorheen eigendom van de familie Lubbers) houdt Esther Startman graag in ere.
Zij en zoon Danny leiden ons graag rond in het unieke nieuwe afscheidscomplex, dat bestaat uit twee grote gebouwen en een in hetzelfde model schuur omgebouwde loods.

Vier rouwkamers

RTV Sternet wordt welkom geheten in het gedeelte, waar de 4 rouwkamers en een ontvangstruimte gevestigd zijn. “Rust” is het eerste woord, dat je te binnen schiet als je binnenkomt. Vier rouwkamers met bijzondere namen en in de doorloop een unieke muurschildering. De laatste, een geschilderde rouwkoets is een “eerbetoon aan mijn vader, de oprichter van dit mooie bedrijf”, licht Esther toe. Maar eerst toont zij een voorbeeld van een rouwkamer, waarin de overledene opgebaard ligt tot het moment van afscheid.

De aula

En als het moment van afscheid komt, wandelen de nabestaanden vanaf de rouwkamer via een “buitendoorloop” naar het tweede gebouw, waarin de aula gevestigd is. Uiteraard voorzien van alle moderne audiovisuele techniek, die vandaag de dag beschikbaar is bij afscheidsbijeenkomsten. En plaats voor maximaal 160 mensen. In een zaal, die ook weer in de eerste plaats rust uitstraalt en een prachtig uitzicht biedt naar de landelijke buitenomgeving. De ramen zijn niet helemaal “open”. “Want”, zegt Esther, “het is wel fijn, dat de mensen ook de kaarsen kunnen zien branden, die bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen hebben aangestoken. Met veel tegenlicht zie je de vlammetjes niet”. Oog voor detail heet dat.

Na de aula bezoeken we de ruimte, waarin nabestaanden nog wat kunnen napraten en wellicht herinneringen ophalen. Met gevoel voor de realiteit zijn hier aparte zitgedeeltes geplaatst, zodat men ook in de “eigen” groep nog wat kan napraten. Of bijpraten, want vaak hebben dit soort bijeenkomsten het karakter van een reünie.
De familie Startman heeft een unieke locatie voor het definitieve afscheid gerealiseerd. Die overigens ook beschikbaar is voor mensen, die de organisatie van een afscheid aan een andere begrafenisonderneming heeft “gegund”. “Natuurlijk”, zegt Esther desgevraagd, “we zijn wellicht concurrenten, maar we werken ook samen”.

Kijk voor meer informatie op de website van uitvaartcentrum Startman

Meer ondernemen in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Matthijs Prins
Montage: Matthijs Prins
Interview:Ton van Rijswijk
Tekst: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet