VIDEO Onthulling monument schutterij op Park Scholtenhagen

Haaksbergen heeft er een monument bij. Dat werd met een glaasje en applaus gevierd.

Elk jaar in het eerste volle weekend van september kent Haaksbergen de Schuttersfeesten. Goede muziek, gezellig samen zijn, het wel bekende teamschieten en een grandioos kinderfestival op zondag.

Op Park Scholtenhagen, op de plek waar van 1920 tot 1990 het vogelschieten plaatsvond, stond nog de oude houten paal. Helemaal verrot.

Maar nu staat er een nieuwe aluminium paal van 12 meter hoog. De vogel werd erop geplaatst door Marinus Waanders. Aan hem de eer, want hij schoot in 1990 hier de laatste vogel eraf.

Haaksbergen heeft er een monument bij. Dat werd met een glaasje en applaus gevierd.

De geschiedenis van het Schuttersfeest en het vogelschieten

Al meer dan twee eeuwen kent Haaksbergen een schutterij. Al sinds de 18e eeuw waren in de meeste Twentse steden en dorpen schutterskorpsen opgericht, die de democratische vrijheidsbewegingen in het land steunden. Samen met veel dienstplichtigen waren veel Haaksbergenaren als lid van de Schutterij gedwongen, na de Belgische opstand in de jaren 1830-1834 dienst te verrichten. Toen ze in augustus terugkeerden werd er ter ere van hen een schuttersfeest georganiseerd. In de loop der tijd werd dit samen met het vogelschieten verschoven naar laatste weekend van augustus, soms begin september. Het feest bestaat nu nog steeds als het Jaarlijkse Schuttersfeest met vele tradities en natuurlijk het vogelschieten.

Kijk voor meer informatie op de website van Park Scholtenhagen

Kijk voor meer informatie op de website van de Schutterij

Meer over cultuur in Haaksbergen

Meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Matthijs Prins
Interview: Christa Wensink
Een productie van RTV Sternet