Zowat op de kop af drie jaar nadat de Antoniuskerk in Rekken aan de eredienst werd onttrokken, kreeg deze oude dame op 27 september jongstleden een nieuwe functie. Het is de bedoeling dat De Antonius als ontmoetingscentrum op dit historische pleintje jong en oud gaat verenigen.
Rijksmonument
In de Rekkense Antoniuskerk komen bewoners al een kleine zevenhonderd jaar samen. Het is een van de oudste kerkgebouwen van Berkelland. Aanvankelijk – we schrijven 1379 – ging het hier uitsluitend om een kapel, gewijd aan Antonius Abt, de kluizenaar die leefde van 251 tot 356. Hij is patroonheilige van onder meer wevers, slagers en varkens.
Rond 1655 werd de kapel uitgebreid met een bakstenen toren. Door blikseminslag brandde de kapel tot de bodem af. De toren bleef staan en vormde later een geheel met de in 1889 nieuw gebouwde protestantse kerk zoals we die nu nog kennen.
Toren en kerk vormen beiden een afzonderlijk Rijksmonument. Eerstgenoemde sinds 1966 en de kerk vanaf 1998. Bovendien bevindt één van de vijf Tudor-daken die er in Nederland te vinden zijn zich op deze kerk.
Tot slot – maar voor kenners van grote waarde – is de aanwezigheid van een Van Dam-orgel. Van Dam was een Friese firma waar vanaf 1779 vier generaties orgelbouwers in totaal tweehonderdenvijftig pijporgels hebben gebouwd. Van Dam orgels worden wel de Rolls Royce’s onder de kerkorgels genoemd. Die van Rekken werd in 1892 gebouwd.
Eeuwenlang vonden in deze kerk erediensten plaats. Tot 12 september 2021. Toen viel met de laatste reguliere kerkdienst ook het doek voor De Antonius.
Stichting Vrienden van Antonius
Diverse Rekkenaren staken vóór die tijd al de koppen bij elkaar. De leegloop in diverse kerken liet het vermoeden groeien dat ook de Antonius er ooit aan zou moeten geloven. En dus was rond 2019 al door middel van een enqûete onder de inwoners gepeild of er draagvlak was om het gebouw te behouden. En dat bleek het geval. De Initiatief Groep Behoud Antonius Rekken werd omgezet in de Stichting Vrienden van Antonius en vanaf dat moment werden de handen ineen geslagen.
Voorzitter Betsy te Velthuis: “We leven gelukkig in een land dat veel subsidies verstrekt. Kunst is wel om daarin je weg te vinden. Zo ontvangen wij behalve een LEADER-subsidie (een Europees programma voor plattelandsontwikkeling) onder meer subsidie op duurzaamheid en gemeenschapsvoorzieningen. Subsidies zijn voornamelijk afkomstig van de provincie en het Rijk en voor een klein deel van de gemeente. Uiteraard hebben we ook diverse fondsen zoals het cultuur- en Oranjefonds benaderd. Hoe mooi ook, daar alleen kun je het niet mee redden.
En dus wisten we dat te plannen activiteiten op een regelmatige basis geld in het laatje moesten gaan brengen.
Ontmoetings Centrum
En dat is precies wat er gaat gebeuren. Ontmoetings Centrum De Antonius biedt ruimte voor concerten, exposities, vergaderingen, verjaardagsfeestjes, (t)rouw-diensten en wat al dies meer zij.
Daarvoor is het gebouw de afgelopen jaren flink onder handen genomen. Het gas ging er af en vloerverwarming kwam er voor in de plaats, het hele pand werd geïsoleerd, er kwamen achterzetramen en zonnepanelen zorgen voor de rest.
Het resultaat, zo bleek bij de opening, mag er wezen. Ja – en dat is juist bijzonder – je hebt nog altijd het gevoel in een kerk te zijn. Maar de aangename warmte, het prachtige plafond, de sfeervolle verlichting en het imposante orgel geven het geheel een warme uitstraling.
En met een beetje fantasie kon je de virtuoze klanken van muzikanten die hier in de toekomst concerteren al horen.
Meer over cultuur in Haaksbergen
Meer over welzijn in Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Camera: Wim Bouwmeester
Montage: Matthijs Prins
Tekst en foto: Hanneke Straten
Eindredactie: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet