VIDEO Opening Zonnepark Stegenhoek

Van varkensbedrijf naar zonnepark, moeilijk, maar met doorzetten kan het wel.

Op donderdag 30 mei werd Zonnepark De Stegenhoek officieel geopend. Ruim een jaar geleden, staken twee wethouders van gemeente Haaksbergen, als officieel startsein van de bouw, de eerste schop in de grond. Sinds afgelopen december levert het zonnepark duurzaam opgewekte stroom. De afgelopen maanden is in de zogenaamde landschappelijke inpassing voorzien; tussen perioden van overvloedige regenval door, zijn talloze bomen en struiken aangeplant.

Het zonnepanelenveld beslaat ongeveer negen hectare en levert zonnestroom voor 2.600 huishoudens in de gemeente Haaksbergen. Bijzonder is dat het voor de landeigenaar door de komst van Zonnepark De Stegenhoek mogelijk werd om te schakelen: van een intensieve varkenshouderij met 300 zeugen in regulier beheer naar een kleinschalige, biologische, gesloten varkenshouderij met 20 zeugen. Zonne-energie is ‘het nieuwe gewas’ dat mede de continuïteit van hun boerenbedrijf verzekert. Daarmee is het een economische stimulans voor de omgeving.

Openingsbijeenkomst
Samen met zo’n 100 genodigden is het zonnepark officieel geopend. Diverse sprekers, waaronder de landeigenaren, vertelden hoe de ontwikkeling en bouw van het zonnepark is verlopen.
In kleine groepjes mochten de genodigden een kijkje binnen de hekken van het zonnepark nemen; een unicum omdat zo’n elektriciteitscentrale met hoge voltages niet vaak voor publiek toegankelijk is.

Noabertref
Tijdens de opening is ook de zogenaamde ‘Noabertref’ onthuld. Een plek die tijdens het ontwikkelingsproces van het zonnepark op verzoek van en in overleg met de omwonenden is bedacht: een rustpunt voor wandelaars en fietsers, en natuurlijk voor de omwonenden zelf. Bij een picknicktafel staat uiteraard ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Via QR-codes op een informatiebord is informatie te verkrijgen over wat er zich achter het hekwerk afspeelt. En hoe via de lokale energie coöperatie een door LC Energy bekostigd fonds wordt beheerd om projecten in de omgeving te financieren. De Noabertref bevindt zich op de fietsroute door de Achterhoek en Twente, halverwege knooppunt 09 in Hof van Twente en knooppunt 15 in Berkelland.

Kennissessie
Voorafgaand aan de openingsbijeenkomst, zijn ’s ochtends landeigenaren en (hun) adviseurs uit het hele land ontvangen. Deze groep overweegt op hun eigen grond een zonnepark of een grootschalige batterij te laten ontwikkelen. Zij kregen informatie over wat er bij zo’n proces komt kijken. Niet alleen LC Energy maar ook de landeigenaar van Zonnepark De Stegenhoek en hun adviseur delen graag hun kennis en ervaring. Zoals op het gebied van (agrarisch en fiscaal) recht en regelgeving, maar ook over processen met de gemeente, omwonenden en de eigen bedrijfsvoering. Er waren ervaringsdeskundigen aanwezig voor beantwoording van vragen en het geven van tips.
Hiermee hoopt LC Energy landeigenaren een goed beeld te geven van wat de mogelijkheden zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de energiecooperatie

Meer over duurzaamheid in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Johnny Nassar en Mike Regtop
Montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet