Paasvuren horen bij Twente, hopelijk worden de regels in de toekomst wat soepeler en mogen de vuren weer wat groter.
Een klein paasvuur dit jaar in Buurse, maar er wordt alles aan gedaan om de traditie levend te houden. De opbrengsten van zo’n kleine berg snoeihout zijn nu lang niet genoeg om alles te bekostigen. Er zal daarom een vrije gift gevraagd worden aan het publiek. Want de paasvuren horen nou eenmaal bij Twente. In Buurse begint de avond van 1e paasdag met muziek van Crescendo. De kinderen lopen met lampionnen, en het is een gezellig samenzijn De oudste inwoner van Buurse steekt het vuur aan.
Marcel Klein Rot houdt de berg goed in de gaten. “Het is wel jammer dat hij maar zo klein is, met een uurtje is alles opgebrand”. Wie weet worden de regels in de toekomst iets versoepeld en kan er weer meer snoeihout verzameld worden. “Want snoeien, dat doen we toch wel in het voorjaar”.
Een paasvuur is een soort vreugdevuur dat als ritueel tijdens Pasen in delen van Europa wordt aangestoken. Hiervoor wordt hout verzameld en op een grote stapel gelegd, die soms tientallen meters hoog is. Als het duister invalt wordt het geheel aangestoken. Het spektakel trekt vaak veel toeschouwers en meestal is het een echt dorpsgebeuren.
Waar vinden we Paasvuren?
De grootste verspreiding van paasvuren beslaat ruwweg het gebied waar vroeger de Saksen woonden. Het gebruik van paasvuren is echter niet tot dit gebied beperkt. Ook in onder andere Beieren en in Oostenrijk komen paasvuren voor evenals in Zweden.[35] In Nederland zijn de meeste vuren in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Maar ook in Friesland (voornamelijk in de Stellingwerven)[36] en in het noordoosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg komen paasvuren voor. Het bekendste zijn de Twentse vuren (Boakebraandn) vanwege de geringe afstand van vuur tot vuur.
Kijk meer video’s uit Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Camera: Thomas van Eeuwijk
Interview: Mike Regtop
Montage: Mike Regtop en Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet