VIDEO Squaremountains eerste Haaksbergse whisky

Whiskyteacher Henri Goossen proeft als eerste de nieuwe Haaksbergse whisky.

Haaksbergen heeft onlangs – onder de letterlijke Engelse vertaling Squaremountains – haar eerste whisky op de markt gebracht. Stoker Maarten jan Leppink overhandigde afgelopen zondag 17 september in de winkel van Twents Genot de eerste fles aan de zogenaamde Whisky Teacher Henri Goossen.

Maarten jan richtte in 2018 Stokerij Twentse Ketels op. Hij volgde een opleiding tot distillateur in Schiedam en het Belgische Hasselt. Na ruim twee jaar beschikte hij over voldoende kennis om whisky op vat te kunnen leggen.

Turfgerookte mout

De receptuur voor de basis van onklaar bier bestond voor de zondag gepresenteerde batch voor iets meer dan zestig procent uit turfgerookte mout. Het gebruik van turf in het proces is een eerbetoon aan de Haaksbergse veengebieden. Daarin komt op een aantal plaatsen de zeldzame lavendelheide voor. Het is een plant van het noordelijk halfrond en het Haaksbergerveen is voor Nederland het zuidelijkste punt van deze soort.
Het bloempje van deze heide èn de kleur van gerookte zalm – die vaak samengaat met whisky – vormden de inspiratie voor de zalmkleurige doos en het etiket. Daarbij speelt de kleur goud ook een rol in de tekst ‘ambachtelijk gestookt in koperen ketels’ en de woorden ‘verdraaid lekker’ die eveneens op de kop leesbaar zijn.
Er werd een frans eiken rood wijnvat uit Bordeaux gebruikt. Leppink: “Vaten geven de eerste vijf jaren de meeste aroma’s van het vat zelf af. Het vat dat wij kochten had die vijf jaar er al op zitten. Daardoor zijn – weliswaar wat vanille uit het eikenhout van het vat, maar – vooral de tonen van de rode wijn die in het vat gelagerd is geweest te proeven. Door het hoge alcoholpercentage van het distillaat – alcohol is de drager van de smaak – zijn zowel deze tonen als de kleur en de inhoud van het vat zelf in het distillaat getrokken. En die drie – graan, hout en vorige inhoud – bepalen de uiteindelijke smaak.
Het vele kopercontact tijdens het stoken bij Twentse Ketels heeft geresulteerd in een zachte peated whisky die voldoende houttonen heeft mee gekregen van de vatlegering om een flinke body te hebben.

“Alles wat vergistbaar is, kun je distilleren en er drank van maken, maar whisky maken is het mooist”, zegt hij enthousiast. “Omdat je bij whisky – behalve met een mix van granen – ook kunt spelen met de vaten. Je begrijpt dat een rode Bordeaux wijnvat een heel andere smaakbeleving geeft dan bijvoorbeeld een port-, sherry- of biervat. En nu kwam daar de turfrooksmaak nog eens bij”.

Na precies drie jaar en 1 dag op vat te hebben gelegen, is het brouwsel waardig de naam whisky te dragen.

Maarten jan wil zich de komende jaren nog meer concentreren op whisky, maar het vooral ook leuk houden. “Ik wil proberen wat oudere whisky’s – zo’n vijf à zes jaar oud – te krijgen”. Hij heeft geen enkele behoefte aan export. “Nederland is groot genoeg en wij zijn maar een kleine stokerij”.

Er zijn bij Twentse ketels 313 flessen van 70cl op een percentage van 46% uit dit eerste vat gebotteld. De flessen zullen bij de betere slijterijen in Twente en de Achterhoek verkrijgbaar zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van Stokerij Twentse Ketels

Kijk voor meer informatie op de website van Twents genot

Meer ondernemen in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en tekst: Hanneke Straten
Montage: Constance van Wolferen