Landbouwbedrijf Thijsen is overgestapt op een gesloten biologische varkenshouderij.
Het bedrijf had 700 reguliere vleesvarkens en dertig stuks jong vee voor opfok voor export. Het bedrijf heeft nu de overstap gemaakt naar een gesloten biologische varkenshouderij.
Gesloten varkenshouderij
Varkenshouderijen zijn onder te verdelen in verschillende typen. Vermeerderingsbedrijven houden alleen zeugen. Als de biggen tien weken oud zijn wegen ze ongeveer 25 kilogram. Rond die tijd worden ze gebruiksvarkens genoemd en worden ze overgebracht naar vleesvarkensbedrijven. Daar worden de de biggen gemest tot ze maximaal 90 kilogram wegen. Ze zijn dan vier tot zes maanden oud en worden dan geslacht. Gesloten bedrijven combineren het vermeerderen en het vetmesten. Thijsen heeft dus de overstap gemaakt van een vleesvarkenbedrijf naar een gesloten varkenshouderij. Een voordeel van een gesloten bedrijf is dat het risico op besmettelijke ziekten er wordt verkleind. “Alles wat hier geboren wordt blijft hier hun hele leven, van zaadje tot karbonaadje.”
Fietsers kunnen de varkens bewonderen
Bij Thijsen zijn de eerste biggetjes geboren. Ze hebben een mooi leven waarin ze veel ruimte hebben in de stal en ze kunnen naar buiten wanneer ze willen. De verbouwing is nog niet helemaal klaar. Er wordt nog gewerkt aan nog een modderpoel en aan een mooie aanplant. Vanaf het fietspad kan iedereen dan de varkens in de wei of badderend in de modderpoel zien.
Thijsen is een toekomstbestendig bedrijf, fijn voor dochter Michelle die het bedrijf gaat overnemen.
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Bekijk meer nieuws over ondernemers uit Haaksbergen
Bekijk meer video’s uit Haaksbergen
Camera en montage: Matthijs Prins
Interview: Christa Wensink
Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Sternet