VIDEO Vierenzestigste Avondvierdaagse

De DIO had weer prachtige wandelroutes bedacht voor de avondvierdaagse.

In 1959 vond in Haaksbergen de eerste Avondvierdaagse plaats. Het evenement telde destijds tweehonderd en zestien deelnemers.
Afgelopen week konden liefhebbers deelnemen aan alweer de vierenzestigste editie van dit sportieve gebeuren. Maar liefst 2282 wandelaars hadden zich vooraf in geschreven. Dat waren er veertig meer dan vorig jaar. Daar kwamen er elke dag nog bij zodat uiteindelijk op vrijdag 2413 mensen van start gingen voor de finish op de Markt.

De Haaksbergse Avondvierdaagse is bij uitstek een evenement voor kinderen. Zij maken driekwart van het totale gezelschap uit. Kinderen tot groep vier moeten verplicht samen met een volwassene lopen. Meestal is dat een ouder.
De meeste wandelaars zijn afkomstig uit Haaksbergen, alhoewel er zeker ook mensen van buiten Haaksbergen meelopen als training voor de Nijmeegse Vierdaagse.
Er kon weer gekozen worden uit drie, vijf en tien kilometer. Met zo’n zeventig procent van de deelnemers was ook dit jaar de vijf kilometer weer het meest in trek. Ruim twaalf procent had zich aangemeld voor de tien kilometer, terwijl de allerkleinsten zich warm liepen gedurende drie kilometer.
Ook liepen er elke avond bewoners en begeleiders van Aveleijn, De van de Bent Stichting en Livio mee.

De Avondvierdaagse werd dit jaar gesponsord door de ondernemers uit de Veldmaat, Jumbo Leussink, Albert Heijn, Eetsalon Menzing/Ijssalon Menotti en nieuw: Bounce Valley. Laatstgenoemde had op dinsdag op de parkeerplaats bij het Schuttershoes een loopkussen geplaatst waar de kinderen doorheen konden lopen.
Onderweg stonden talloze standjes met drank en versnaperingen voor de sportievelingen.

Dit jaar verliep de route op de laatste dag een beetje anders dan voorgaande jaren. De wandelaars liepen via Ruisschenborgh naar de finish op de Markt waar, in navolging van de Nijmeegse Via Gladiola – gladiolen konden worden gekocht. Dat zorgde even later voor een feestelijke en kleurrijke intocht.

Meer over sport in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Matthijs Prins en Hanneke Straten
Interview: Christa Wensink
Montage: Matthijs Prins
Tekst: Hanneke Straten
Een productie van RTV Sternet