VIDEO Wethouder Niemans zet de cijfers op een rijtje

In het wekelijkse interview met een lid van het college spraken interviewers van Rijswijk en Oltwater ditmaal met Johan Niemans. Vanzelfsprekend kwamen de financiën van de gemeente Haaksbergen in beeld, want dat is immers de “core business” van deze wethouder.

Goed jaar achter de rug

Over 2023 kon Haaksbergen “zwarte cijfers” schrijven, er blijft dus iets over (ruim 4 miljoen), dat aan de reserves kon worden toegevoegd. Die “meevaller” is voor een klein deel het gevolg van bewust financiële sturing, maar vooral het gevolg van meevallers in het kader van de uitkering van rijksbijdragen.

Sombere vooruitzichten

Zoals een goed huisvader kan zeggen: “we staan er redelijk voor, maar de vooruitzichten zijn somber”, moet ook wethouder Niemans duidelijk maken, dat er “magere” jaren aanbreken ten gevolge van lagere bijdragen vanuit het Rijk. Met als “dieptepunt” het zogenoemde ravijnjaar 2026. Het betreft “oude” voornemens van het demissionaire kabinet, die nog niet achterhaald zijn door “vrolijker” plannen van een eventueel nieuw kabinet.

Broekriem

Haaksbergen zal, gezien de financiële onzekerheden dus “de broekriem” moeten aanhalen en met de hulp van een verstandig financieel beleid en verantwoorde keuzes van de gemeenteraad moeten zien hoe bepaalde essentiele voorzieningen en investeringen overeind kunnen blijven. Om toch een levensvatbare gemeenschap in stand te houden.

Meer over politiek in Haaksbergen

Meer video’s over Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Opname: Thomas van Eeuwijk, Mike Regtop, Constance van Wolferen
Interview: Ton van Rijswijk en Wim Oltwater
Tekst: Ton van Rijswijk
Montage en eindredactie: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet