Voor het eerst in drie weken dalen de coronacijfers in Haaksbergen

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voor heel Twente daalt ook.

Elke week kijkt RTV Sternet terug naar trends in de cijfers van corona in Haaksbergen en vergelijkt de situatie met de Twentse en landelijke situatie. Hier worden drie indicatoren voor gebruikt: het aantal positieve tests, het percentage positieve tests en de sterftecijfers en ziekenhuisopnames.

Deze week weer meest aantal besmettingen van afgelopen vijf weken

In de week van van 11 tot en met 17 mei zijn bij het RIVM 51 meldingen van positief op COVID-19 geteste Haaksbergenaren binnengekomen. Dat zijn er negentien minder dan vorige week en ongeveer vier minder dan het gemiddelde van de vier weken vóór deze week.

Omgerekend waren in Haaksbergen per 100.000 inwoners afgelopen week 210 meldingen. Haaksbergen heeft daarmee omgerekend net iets minder gemelde besmettingen dan heel Twente en net iets meer dan het Nederlands gemiddelde (Twente 249 per 100.000 inwoners, Nederland 203).

Vergeleken met de andere Twentse gemeenten zit het aantal besmettingen in Haaksbergen deze week weer redelijk laag: er zijn drie Twentse gemeenten met minder gemelde besmettingen dan Haaksbergen.

Percentage positief geteste mensen in Haaksbergen daalt licht

Het percentage positief getesten steeg de afgelopen weken steeds fors. Nu is sprake van een lichte daling ten opzichte van vorige week. Van alle Haaksbergenaren die zich van 11 tot en met 17 mei hebben laten testen in een teststraat van de GGD was deze week 15,7 procent positief. Vorige week was dat 16,3 procent. Voor heel Twente geldt dat 14,5 procent van deze tests positief was. Voor Nederland geeft Rijksoverheid een percentage van 11,5 procent.

GGD Twente meldt dat in Twente de afgelopen week de meeste positieve tests zijn uitgevoerd in de leeftijdscategorie 20 tot en met 29 jaar. Voor leeftijdscategorie 10 tot met 19 jaar geldt net als vorige week het hoogste percentage van alle leeftijdscategorieën.

Deze week weer geen aan GGD gemelde sterfgevallen uit Haaksbergen

Om een indicatie te krijgen van de ernst van de besmettingen kan gekeken worden naar het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames dat aan corona wordt toegeschreven.

Bij GGD Twente zijn afgelopen week geen Haaksbergenaren met een bevestigde coronatest gemeld die zijn overleden. Het laatst gemelde sterfgeval door corona in Haaksbergen was op 10 februari. Voor heel Twente geldt dat er volgens de cijfers de afgelopen week vier patiënten met COVID-19 zijn overleden.

Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten getest worden en er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. Van de overleden personen is bekend dat ze corona hadden en zijn overleden, maar het is niet altijd bekend of ze daadwerkelijk aan corona zijn overleden. Er zit vertraging in de dag van overlijden en de dag waarop dit aan de GGD / het RIVM wordt gerapporteerd.

Er zijn deze week volgens het dashboard van Rijksoverheid ook geen Haaksbergenaren vanwege corona in het ziekenhuis opgenomen. Voor heel Twente zijn dat er 32 (inclusief directe opname op IC). Dat zijn er dertig meer dan een week eerder. De laatste dagen zijn deze cijfers echter niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen.

Aantal vaccinaties in Twente

De GGD vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende ouderen. GGD Twente meldt dat tot nu toe 133.051 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie hebben gehad. Tot nu toe zijn 51.880 Twentenaren uit bovenstaande groepen volledig gevaccineerd.

Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. De rijksoverheid geeft een berekend aantal gezette prikken van 7.448.904 voor heel Nederland, tot en met 17 mei.

Risiconiveau in Twente nog steeds Zeer ernstig

Het risiconiveau voor Twente is Zeer Ernstig. Dit geldt voor alle veiligheidsregio’s in Nederland.

Het risiconiveau wordt elke twee weken bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen van dat moment. Het huidig geldende risiconiveau is op 28 april bepaald.

Reproductiegetal onder 1

Het meest recente landelijke reproductiegetal is van 14 mei en bedraagt 0,95. Het getal schommelt al een tijd rond 1, maar komt vaker boven dan onder 1 uit. Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19.

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Haaksbergen

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Twente

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Nederland

Bekijk het dashboard van GGD Twente

Bekijk de uitleg van de cijfers van het dashboard van Rijksoverheid

Bekijk de geldende maatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker

Een productie van RTV Sternet