WaWollie opent haar jaarlijkse Kerstmarkt

Tientallen vrijwilligers van WaWollie hebben samen met de bedrijfsleiders de jaarlijkse kerstmarkt weer ingericht.

Maandagmorgen stond er een rij belangstellenden voor de deur bij de WaWollie, de Haakbergse Kringloopwinkel. Begrijpelijk, want de hele zondag waren tientallen vrijwilligers van deze winkel samen met de drie bedrijfsleiders bezig om de jaarlijkse kerstmarkt in te richten. Het is ongelooflijk wat er in de loop van het afgelopen jaar allemaal aan overtollig kerstmateriaal is ingeleverd bij deze WaWollie. Overtollig of ‘niet meer modieus’, het kan natuurlijk allebei.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Wie nog wat leuke en vooral ook prettig geprijsde kerstdecoraties wil bemachtigen, moet er de komende dagen snel bij zijn, want de voorraad is niet onbeperkt. Zelfs kunstkerstbomen maken deel uit van de collectie van deze bijzondere kringloopwinkel. Waar men in het bijzonder hecht aan de inzet van vrijwilligers. We spreken daarover met Monique, die samen met Lydia en Aafke (drie bedrijfsleiders dus) ‘de tent runt’. En dat bevlogen doet, zij is van mening, dat de inzet van vrijwilligers nog welk eens ontkend of op z’n minst onderschat wordt. Ze praat er gedreven over.

De kern zijn de vrijwilligers

‘We hebben hier zo’n 50 vrijwilligers aan het werk. Dat zijn bijvoorbeeld gepensioneerden die hun vrije tijd zinvol willen invullen. Maar er zijn ook mensen bij, die opnieuw op de arbeidsmarkt willen intreden en daarvoor een re-integratietraject volgen. We hebben ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en reclassanten. Ik zou willen, dat deze mensen allemaal beter in beeld gebracht zouden worden, ze doen hier allemaal hun best en hebben het erg naar hun zin’, licht Monique toe.

‘Dit is wat ik heb in mijn leven’

Wil, van de technische afdeling, schuift ook bij het gesprek aan. Hij werkt al bijna 5 jaar bij WaWollie en ‘zou het geen dag willen missen’. Ook hij heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft van jongs af aan al graag willen knutselen en met elektra willen werken en heeft altijd bij kringloopwinkels gewerkt. Hij woont in een zorgboerderij in de Rietmolen en zegt het heel duidelijk: ‘Dit is wat ik heb in mijn leven’.

Meer waardering

Monique zou graag willen, dat er nog iets meer waardering zou zijn in Haaksbergen voor de inzet van de vrijwilligers. ‘Wat mij betreft zetten jullie van RTV Sternet elke week een andere vrijwilliger in het zonnetje’, zegt ze uitdagend, ‘deze mensen vragen liefde en aandacht. Daarnaast mogen mensen zich er best bewust van zijn, dat we hier heel veel 2e hands spul verkopen, waar wel eens een krasje op zit. Daar is de prijs dan ook naar’.

WaWollie organiseert deze kerstmarkt elk jaar, maar helaas kon het de afgelopen twee jaar vanwege Corona niet doorgaan. Het is ook een bijzondere voorbereiding voor de medewerkers van WaWollie zelf, omdat alle vrijwilligers elkaar bij de opbouw gelijktijdig ontmoeten. Dat moet dan wel op een zondag als de winkel dicht is, maar dat vindt niemand een probleem. Ze maken dan met iedereen kennis en met een lunch erbij maken we het ook nog eens extra gezellig.

WaWollie heeft nog drie vestigingen, één in Almelo en twee in Utrecht. Het bedrijf is een stichting, de opbrengst komt in alle opzichten ten goede aan dieren.

Kijk voor meer informatie op de website van WaWollie

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst en foto: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet