Zijspancrosslegende Daniël Willemsen krijgt eigen boek

De Kannibaal luidt zijn bijnaam: Daniël Willemsen is een levende legende in de zijspancross.

Voorlopig geen gas terug

Hij krijgt een grote grijns op zijn gezicht als hij Sint Isidorushoeve hoort. “Veel gecrosst daar! Of ik er geen goede herinneringen aan heb overgehouden? Hoezo?”, vraagt Daniël Willemsen. “Ach, dat hij er bij de start van het nieuwe seizoen zijn kuit- en scheenbeen heeft gebroken? Dat hoort nu eenmaal bij de sport…”

Daniël Willemsen is tienvoudig wereld en tienvoudig nationaal kampioen, een record dat volgens de kenners nooit meer zal worden geëvenaard. Zijn meer dan indrukwekkende carrière is nu gebundeld in het gelijknamige boek ‘De Kannibaal’, opgetekend door de Achterhoekse journaliste Monique Rademaker.

De absolute nummer 1 uit de zijspancross heeft meerdere bijnamen, maar De Kannibaal is misschien toch wel de treffendste. Omdat Willemsen, zodra hij het gashendel binnen handbereik heeft, altijd niets ontziend tekeer gaat. Richting zijn tegenstanders, maar ook richting de talloze bakkenisten die hij gedurende zijn loopbaan versleet.

Maar hoe opvallend: een aantal van hen is er bij tijdens de boekpresentatie in Willemsens woonplaats Lochem. Waarvan zelfs een aantal vanuit het buitenland de moeite heeft genomen helemaal af te reizen naar de Achterhoek. En dat is toch wel veelzeggend.

Verbaasd

Auteur Monique Rademaker was stomverbaasd toen ze ontdekte dat er nog nooit een boek over Willemsen was verschenen. “Iemand met zo’n prijzenkast, dan is het toch merkwaardig dat dat nooit in boek is vastgelegd? De motorcross krijgt weliswaar niet zoveel aandacht als sommige andere sporten, maar het is wel degelijk topsport. Met alles wat daarbij komt kijken.”

Reden waarop ze simpelweg op Willemsen afstapte of hij wilde meewerken. Wat volgde waren talloze interviewsessies. “Het schrijven vond ik eigenlijk wel relaxed om te doen. De onderzoeksfase was verreweg het meeste werk.”

Kritische noot

Het boek is niet alleen maar één grote lofzang, er worden ook kritische noten gekraakt. Willemsen heeft in de motorcross immers de reputatie dat hij niet altijd de gemakkelijkste is om mee samen te werken. Hij eist niet alleen het uiterste van zichzelf, maar ook van de mensen uit zijn naaste omgeving.

“Zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis vertelde bijvoorbeeld dat Daniël gedurende de wedstrijd maar tegen hem bleef schreeuwen. Ook al lagen ze op dat moment een minuut voor op de rest. Hij blééf maar doorgaan. Hoe Daniël met kritiek omgaat? Nou, ik heb wel de indruk dat-ie dat toch wel wat ingewikkeld vindt.”

De motorcross is berucht om z’n vele valpartijen. Ook de talloze botbreuken komen in het boek aan de orde. “Maar er is niet alleen leed hoor”, zegt Rademaker. “We hebben de beschikking gekregen over een immens fotoarchief. Het boek bevat zodoende veel foto’s van de talloze heroïsche overwinningen. Daar is ook meer dan voldoende oog voor.”

Willemsen is dan ook erg trots dat zijn levensverhaal nu op schrift is gesteld. Door behalve de interviews ook mee te gaan tijdens internationale wedstrijden is de auteur er volgens hem goed in geslaagd het sfeertje dat de motorcross zo typeert prima weer te geven

Gas terug?

Willemsen is intussen 46 jaar. De jaren gaan dus tellen. Meermaals heeft hij al overwogen een streep onder zijn carrière te zetten, maar dan begon het binnen de kortste keren toch weer te kriebelen. Gas terugnemen en op een wat lager niveau blijven rijden, dat is aan hem niet besteed. Tegenover de microfoon van Omroep Gelderland: “Het is echt op topniveau blijven rijden of helemaal stoppen. Het is alles of niets.”

‘De Kannibaal’ wordt uitgegeven door uitgeverij Hermans, waar het verkrijgbaar is via de ‘Boekenkraom’

Kijk voor meer informatie op de website van Teamwillemsen

Meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen