Zo doo wiejleu dat

Een eeuw van verandering in Twente in beeld.

UPDATE: Op woensdagmiddag 19 oktober om 15.00 uur gaat deze film op herhaling.

Op donderdag 22 september draait de Kappen weer een prachtfilm en ditmaal een regionale te weten ‘Zo doo wiejleu dat’. Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Actrice Johanna ter Steege (De Beentjes van Sint Hildegard) en filmmaker Erik Willems maakten aan de hand van filmarchiefbeelden een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. Een jaar lang verzamelden de makers honderden filmpjes van heinde en verre.

Het resultaat is een prachtig beelddocument van bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente, op film vastgelegd in de periode 1915 tot 2015. Een feest der herkenning. Van de kleding, de haardracht en de auto’s uit vervlogen tijden tot ingrijpende gebeurtenissen die Twente in de afgelopen eeuw hebben gevormd en veranderd. De opkomst en ondergang van de textielindustrie, de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, de wederopbouw, de aanleg van het Twente-Rijnkanaal, de autosnelweg E8/A1, de komst van de Technische Hogeschool Twente, Vuurwerkramp en het kampioenschap van FC Twente. Maar ook het dagelijks leven, met Twentenaren zelf aan het woord. Een eigenzinnig volkje met eigen gebruiken zoals klootschieten en midwinterhoornblazen.

Een rijk beeldverslag van een nijver en eigenzinnig volk, voorzien van een voice-over door Johanna ter Steege in prachtig Twents. Voor wie geen dialect verstaat is er Nederlandse ondertiteling. Op donderdag 22 september is ‘Zo doo wiejleu dat’ om 20.00 uur bij De Kappen te zien. Tickets zijn zowel online als aan de kassa te koop.

Graag tot ziens in de huiskamer van Haaksbergen!

Kijk voor meer informatie op de website van De Kappen

Meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen